Sidor

lördag 29 maj 2010

Muddbyxor

Fick hem härlig turkos velour från Jny och var bara tvungen att sy något direkt. Det blev ett par muddbyxor till Lillebror. Har haft lite fobi för muddbyxor med mudd i midjan eftersom jag upplevt att det alltid blir för slappt och att byxorna hasar ner. I det här fallet verkar jag nästan ha lyckats.

Mönster
Testade för första gången det omtalade byxmönstret i Ottobre 5/06 efter tips från Linda pysslar. Det funkar men jag är inte helt nöjd. Ibland är det dock skönt att bara ta ett mönster och göra enligt instruktionerna och det blir OK. Storleken på dessa är 80. Väldigt stora i storleken, framförallt långa. Trots att jag tog kortare midjemudd än vad som står i mönstret så kunde de varit tightare i midjan tycker jag. Ändå har jag en stor och rund bebis!!

Material
Turkos härlig velour från JnyDesign. Lite tunnare i kvaliteten än t.ex. Hilcovelouren som jag är van vid. Men jätteskön! Turkos mudd från MG-Tyger.

Minus
Att det redan hunnit bli en fläck köttfärssås som inte gick bort i tvätten. :( Tror minsann att jag ska försöka komma ihåg att Lillebror får äta utan byxor i fortsättningen.

Plus
Testade att sticka ner sömsmånerna i gensömmen och midjan med raksöm. Det blev jättesnyggt och byxorna ser mer arbetade ut så. Det ska jag definitvt göra fler gånger. Ska bara testa detta paret i användning och tvätt först för att se att det håller med raksöm.

Dagens frågor!
Vad har ni andra för erfarenheter när det gäller att sticka ner med raksöm på byxor såhär, särskilt i midjan tänker jag?
Hur hög mudd har ni i midjan resp. bensluten när ni syr muddbyxor? Hur anpassar ni för olika storlekar osv?

torsdag 27 maj 2010

Traktortröja

Efter att jag sytt den här fordonströjan med motorcykeln på ville jag sy en liknande till Storebror, fast med en traktor på. Den här har legat utklippt och med färdigsydd applikation länge och väntat på att jag skulle orka trä om overlocken till den knallorange tråden för att sy muddarna. Äntligen har UFO:t landat med andra ord!

Mönster
Är lite osäker eftersom det var ett tag sedan jag klippte ut den. Men jag gissar att det är ett omgjort Ottobremönster. Strl 98.

Material
Tunn härlig jersey med lycra från MjukaTyger. Trycket designat av Johanna Ahlard. Mudden kommer från MG-Tyger.

Minus
Att det tog sådan tid att färdigställa den! Efter en dags utelek och en middag så är tröjan tyvärr fläckig. Trots Vanish-spray (som tar bort det mesta) och tvätt i 60 grader. :(

Plus
Jag gillar verkligen dekorsömmen som finns på min Brothermaskin som jag brukar använda till att fålla med. Det ser inte riktigt lika "hemmasytt" ut som den vanliga fuskoverlocken tycker jag.
Kom ihåg storlekslapp också, fantastiskt!
Storebror blev sååå glad över sin "tlatlä" som han säger till traktor. :)

Inte den bästa bilden, tagen med mobilen, men det duger för att visa min lille (store) kille. :)

tisdag 25 maj 2010

Säsongens sista mössa

Det känns ju lite galet att blogga om en mössa nu i den här sommarvärmen, dessutom en rätt nysydd sådan. Men så får det bli. Mamman till pojken som fick vara testpilot för min första baggy skejtmössa med broderat grafitti-namn blev sugen att matcha lillasyster med en likadan. Detta är resultatet!

Mönstret är mitt eget och tyget är tunn härlig ljus limefärgad jersey med lycra från JnyDesign. Brodertråden i brunt har jag köpt på lokala Tygladan. Namnet är alltså broderat med min vanliga Brothermaskins sicksacksöm.

Hoppas att den passar till hösten om inte annat. :D

söndag 23 maj 2010

Varmare tider

Insåg att, framförallt äldste sonen, är i skriande behov av svalare pyjamasar. Han sover alltid i någon av de här pyjamasarna; bilar, landskap. Han envisas med att kura ihop sig under sitt täcke som han älskar över allt annat (Vaddå snuttefiltar, gosedjur, nappar å allt vad en del har. Nädå den här ungen ska ha ett helt tjockt täcke!) Han blir naturligtvis blöt av svett och behövde därför något svalare sovplagg. Såhär fick det bli!

Mönster
Linne - Ottobre 4/04 men ändrat till att gå upp högre i nacken och mer insvängt på sidorna åt brottarryggshållet. Strl 98.
Byxor - Ottobre 1/09 avkortat nertill, strl 92. Hade egentligen tänkt ta av dem till shorts men började såhär så får vi se om jag tar av dem mer sedan. Ihopsydda med flatlock. Det märks att jag fått dille på det va? ;)

Byxmönstret var ganska stort i storleken, särskilt "grendelen" så därför passade 92 till min grabb som i vanliga fall har 98. Linnet å sin sida var ganska likt en vanlig 98.

Material
Interlock med flodhästar i lime, Jofotex. Blå enfärgad interlock från JnyDesign. Blå muddväv från MG-Tyger. Resår och tråd från fantastiska Bibbi som vanligt. :)

Minus
Inget! Möjligen att jag börjar lessna lite på att sy kantband på "vanligt" sätt utan bandkantare. Drömmer lite...

Plus
Färgerna! Kvaliteten på Jnys interlock. Såå mjuk och skön!
Testade att sy resårkanal med overlocken att sätta resåren i och det blev riktigt bra. Har alltid sytt fast den och stickat ner innan.
Storebror blev såå glad över sin nya pyjamas. Hoppas att han klarar av att låta bli att ta av sig blöjan nu. Första gången han har en tvådelad pyjamas...

fredag 7 maj 2010

Syskonmatchade bytesklänningar

(Alla bilder är som vanligt klickbara för förstoring.)

Äntligen har jag lyckats få klart min del av bytet med SKROTdesign (klicka på länken för att läsa vad SKROTdesign tyckte om bytet och se livebilder på klänningarna) där jag fick ett superbra vindskydd till vår Phil&Ted-vagn. Min del av bytet består av två klänningar. Önskemålet var syskonmatchat men inte helt lika. Dessa klänningar är inte så värst lika men det grönrutiga tyget går igen i båda två.

Material
Rosa och grön jersey med lycra från Jny. Grönrutigt gammalt påslakan från min mormor. Små restlappar från gömmorna till applikationen. Knappar från lokal handarbetsaffär.

Mönster
Ett modifierat Ottobremönster till tunikan, strl 98. Mönstret till förklädesklänningen är ett gammalt mönster som jag fått av min svärmor, strl 80. Applikationen har jag ritat själv.

Minus
Att det tagit mig sådan tid att få detta klart!
Ärmarna till tunikan var lite långa vid provning på min store son som har samma storlek. Fick klippa av och sy nya kantband. Hoppas att det blir bra nu.
Förklädesklänningen är en rätt kort modell som är ganska mycket just som ett förkläde. Det kan man ha delade åsikter om. Hoppas det faller mottagaren i smaken. Själv tycker jag det är rätt praktiskt att inte ha så långa klänningar för små skruttar som kanske inte går själva än. Min yngste son har testat och han blev väldans söt i klänningen även om han varken kryper eller går än och snart har vuxit ur strl 80!
Tunikan ser lite sned ut på fotot men det ska den inte vara i verkligheten.
Kantade med jersey och det blev riktigt fint, smidigare än tjock muddväv, men dessvärre drog sig tyget lite, tål att tänkas på till nästa gång. Knappt sträcka alls i kantremsan!

Plus
Det är en speciellt känsla att få skapa något av min älskade mormors gamla tyger. Under skapandet av dessa projekt har jag dessutom haft en period av sorg då mormor lämnade oss för drygt en månad sedan. :( Jag skriver detta under Plus-rubriken i allafall eftersom det känns roligt att en del av henne får liv igen.

När det gäller applikationen till tunikan velade jag länge å väl innan jag bestämde mig för att det skulle bli en grodprins som motiv. Tanken var klar från början att det skulle vara något i det grönrutiga tyget i allafall. Jag är mycket nöjd med slutresultatet. Ibland måste idéerna få växa fram.

Har för första gången testat att sy knapphål på min Brothermaskin med den speciella pressarfoten. Hej å hå va enkelt och smidigt det var!

Som variation till namnbanden broderade jag dit "Näbbgädda" på Brothermaskinen. Har sett det på någon annan blogg men nu minns jag inte vart, Tycker det blev fint! Kan ibland tycka att namnbanden är klumpiga och odiskreta.

Som plus måste jag också säga kvaliteten på Jnys härliga jersey med lycra!

Fråga
Har kommit på ett knep för att sy kantbanden jämnare och snyggare samt effektiviserat det genom att skippa tvillingnålen på de senaste plagg jag sytt. Tycker det är sånt meck att byta nål fram å tebaks. Kör med den förstärkta raksömmen istället. Har bara en fråga till alla er med bandkantare till CP. När man kantat t.ex. en halslinning och syr ihop den andra axelsömmen på overlocken så får jag ett himla trassel längst ut vid kantbandet. Finns det några knep för detta? Börja eller sluta i änden med kantband?

torsdag 6 maj 2010

Sova med apor och lejon


Ja det får tjejen vars mamma beställt den här pyjamasen göra.

Material
Jersey med lycra apor/lejon från JnyDesign i turkos. Trycket designat av Johanna Ahlard. Cerise mudd från Stof o Stil. Tryckknappar, trikåmellanlägg och resår från Bibbis.

Mönster
Eget, strl 98.

Minus
Inget, allt flöt på fint och jag är nöjd med resultatet.

Plus
Härliga färkombinationer. Kul att för första gången testa Stof o Stils omtalade muddväv. Får medge att det var bra stuns i den. Dvs att den stretchar tillbaka och känns rejäl, inte så sladdrig.



Övrigt
För ett tag sedan fick jag frågor om hur jag syr flatlocksömmar och närbilder önskades. Här kommer några bilder.


Jag syr dessa flatlocksömmar på min Janome 744D overlockmaskin med följande inställningar:
Trådspänningen på den vänstra nåltråden 0. Högra nålen tas bort och används inte. På griparna har jag trådspänning 9 (max) på den högra och 5 på den vänstra.
Stygnlängden sätter jag på 2 och diffmatningen på 1.
Tygstyckena lägger jag aviga mot aviga och syr. När jag syr raglansömmar ser jag till att ha ärmdelen uppåt hela tiden och syr alltså växelvis från halslinning till armhåla och tvärtom. När jag sytt sömmen drar jag försiktigt isär tygstyckena så att flatlocken "viker ut" sig. Pressa med strykjärn och det är klart. Ibland har jag sytt en stickning över med smal tvillingnål 2.5 mm eller vanlig förstärkt raksöm. Just nu tycker jag det är snyggast att ha flatlocksömmen som den är. Fråga gärna igen om något är otydligt.

LinkWhitin

Related Posts with Thumbnails