Sidor

fredag 2 januari 2009

Äppelbyxor


Mönster

Meedom form 1 strl 80 med 1 cm sömsmån lite modifierat. Klippte upp så att det blev ytterbensömmar och ritade en egen ficka som jag sydde i.

Material
Grön velour och brun ribbad mudd från Tygpyssling. Fickpåsarna är fodrade med ett brunt tunt trikåtyg från en gammal tröja.

Arbetsordning

Sy på muddkanterna på urklippningen för fickorna.
Sy ihop fickans foder/fickpåsen.
Sy ihop ytterbensömmarna med fickpåsen i.
Sy ihop sömmarna mitt fram och mitt bak.
Sy ihop innerbensömmarna i en enda söm, från fotöppning till fotöppning.
Sy i benmuddarna.
Sy i midjemudden.

Plus
Att muddkanterna till fickorna blev så himla snygga! Den gröna färgen och den ribbade mudden. Jag är jättenöjd! När byxorna blev klara så inser jag att den här äppelgröna är helt underbar i färgen! Supersnygg ihop med brunt. (Fast vad är inte det? Snyggt ihop med brunt alltså.)


Minus
Att jag råkade göra midjemudden för stor (svårt att uppskatta hur mycket muddväv man ska ta), så att jag fick sprätta upp alltsammans (tog 1 timme, puh), korta mudden och sy i igen. Mumriken hann prova byxorna en vända emellan och de blev väldans långa i benen. Ganska långsmala i modellen. Ska nog sya efter form 2 nästa gång. Samt skippa sömsmånen. Återkommer med ett foto med byxorna "in action".

6 kommentarer:

♥Min dotter o jag♥ sa...

Hittade hit från Gekko. Vilken läcker grön färg och modellen på byxorna är ju jättegullig. Gillar detaljen med fickorna.
Kram Efwa

Erica/Bubben sa...

ett litet tips bara.. Sy inte efter form 2. Byxorna blir jättekonstiga, tro mig, jag har prövat :) Sy istället efter form ett som du har gjort men gör de lite bredare nertill i benslutet, nästan lite utsvängda. Då sitter de bra både upptill och nedtill. Form2 blir otroligt konstiga upptill. Vilket fall för mig. Snygga blev de här i allafall :)

Nilla sa...

Erica >> Åh tack för tipset! Tycker redan att de jag sydde är lite för höga i midjan eller vad man ska säga. Hade velat ha dem lägre skurna. Blir lite häng i grenen liksom. :P Kanske de hade klumpigare blöjor på 80-talet när mönstret gjordes? Hade jag inte haft fickorna och fickpåsarna hade jag kunnat klippa av en bit i midjan och sänka dem men det går ju inte nu.

Så strl 80 form 1 utan sömsmån men ritas bredare nertill får det bli!

Veronica sa...

Kika in på den här sidan. http://knapmodern.blogspot.com/2007/08/dagiskasse.html Jag som är helt värdelös på att sy lyckades riktigt bra å dessutom med ett innerfoder(!!!) vilket nästan är ett måste så den blir lite stadigare/hållbar. Lycka till

Katharina sa...

Läckra! Jag har också en skön grön velour liggande här hemma. Har inte tänkt på att jag ska kombinera dem med brunt - men så får det nog bli efter att ha sett det här. Tack för tipset! Och så rätt du har i att fickorna är görsnygga!

Förresten - jag följer gärna med på din resa. =)

Hello sa...

Snygga bralls!

En bra tumregel när det gäller muddväv är att ta bort 25%, dvs säg att barnets mage är 40 cm runt midjan (för det är lätt att räkna på!) 25 % av 40 cm=10 cm, dvs gör mudden 40-10=30 cm lång. Eller runt en halsringing eller ärm, men då mäter du på plagget.

Om man ska vara petig är all muddväv ribbad, det är det som gör den så töjbar. Men sen kan den vara stickad med en rät, en avig och då ge ett väldigt slätt intryck, eller med två räta och två aviga och då blir den mer tydligt ribbad/randig.

LinkWhitin

Related Posts with Thumbnails