Sidor

torsdag 3 september 2009

Solig pyjamas

Efter besöket hos vännen som fick de syskonmatchade elefantmössorna till sina barn fick jag en beställning på en T-jamas (pyjamas med T-formad knäppning bak). Den skulle inte vara rosa! Vi kom fram till att mörkrött i kombination med gult kunde bli fint! Solen hittade jag på på eget bevåg då jag tyckte det passade den otroooligt soliga lilla tjejen som skulle ha pyjamasen.

Material
Jersey från Tygladan i Vänersborg. Mudd från Dollys Tyger i Sthlm (köpt vid ett besök i Hufvudstaden), dock var den vit från början men jag har färgat den själv med "Solgul" textilfärg från Herdins.

Mönster
Eget, strl 74.

Minus
Symaskinen krånglade massor då jag skulle sy dekorsömmarna i raglanskärningen. Fick plocka loss stygnplåten och pilla ut en trådhärva och trä om maskinen så gick den som smort igen. Det är verkligen svårt moment precis när man ska börja sy längst ut i kanten på ett tunt stretchigt tyg. Det gäller att hålla i trådarna bak och sy långsamt, då funkar det. Vidare lyckades jag sy ihop mönsterdelarna fel, så att jag satte bakstycket direkt på framstycket i raglanskärningen och glömde ärmarna emellan. Suck... fick sprätta men det gick bra.

Plus
Att den verkade passa när den kom fram till den nya ägaren och att föräldrarna verkar nöjda. :) Är glad att storleken blev bra. Alltid lite svårt med egenritade mönster.
Provade en ny dekorsöm på maskinen med små stjärnor. Den syr otroligt snygga sömmar!


Övrigt
Jag älskar verkligen den här modellen på pyjamas. Min egen son använder jämt sin turkosa T-jamas med stjärnor. Tycker inte om knappar, dragkedjor mm på framsidan när barnen föredrar att sova på mage. Dessutom om man har en pillig unge (som jag har) är det bra om det inte går att knäppa upp och göra inbrott i pyjamasen (och blöjan) när man ska sova.

Den här gången satte jag resår i mudden bak för att undvika att den blir sladdrig, som jag tycker att den har blivit litegrann på min egen grabbs pyjamas. Sedan har jag testat en ny typ av mellanlägg i knappkanten. Påstrykbart Vlieseline för trikå. Hoppas att det funkar bra. Har annars sett att tyget har en tendens att gå sönder runt tryckknapparna då jag tidigare förstärkt med vanlig lakansväv.

13 kommentarer:

Beata sa...

Vilken otroligt fin och välarbetad pyjamas!

Doris_Assar sa...

Jättefin!! Nya maskinen syr verkligen otroligt fina dekosömmar!!! Blev ju jättebra :-)

anna sa...

Superfin!!

Anonym sa...

Vad mycket fint som du sytt här! Jättemysig pyjamas! /petra.h

Beata sa...

Tack för hjälpen med schemalagda inlägg, jag gjorde ett testinlägg och det fungerade!

Krimskrams sa...

Vilken häftig modell! En sån har jag aldrig sett innan, ser mycket proffsig ut :-)

Angående hur jag syr sprund: När jag syr raglantröjor gör jag sidosprundet i raglansömmen, alltså jag syr inte ihop raglansömmen hela vägen, så får jag automatiskt ett jack. Syr jag tröjor med vanlig ärm klipper jag helt enkelt ett jack i tyget där jag vill ha sprundet.
När jag sytt klart sätter jag i en tryckknapp på vardera sida och sist brukar jag sy en liten raksöm längs ner på sprundet så att det ska ligga snyggt. Jag tror du kan se den lilla sömmen på den här bilden: http://4.bp.blogspot.com/_aBo-abcxKig/SdSdFfUMqvI/AAAAAAAAAgs/mX7jmaHFU7s/s1600-h/162.jpg

Hoppas du förstår hur jag menar!

Johanna sa...

Hejsan Nilla,

Det är lite screetryckta tyger jag har. Men det är bara lite av varje och screentrycks grejerna har städats bort så jag tror jag ska behålla dem. Men monstren som jag kallat pillergubbar, för att det ser ut som dom har händer överallt (inte som i medicin som de flesta trodde) tycker jag personligen borde tryckas upp. Dom är lite coola och jag har flera kompisar och (jag själv också) som har mössor med det trycket. Tjata på Anna är mitt råd till alla som önskar mönster=) Jag vet inte vad anna tycker om det, men... Ha en trevlig kväll och tack för den fina kommentaren.

Marie Frost sa...

Underbart läcker! Dekorsömmen är hur fin som helst, och applikationen superfin.
Kul att du är nöjd med din maskin!

Mockolini sa...

Jätte fin pyjamas, snyggt med alla detaljer =)

Anonym sa...

Tycker pyjamasen är jätte lyckad! Bade din modell och tyg/färgval, dekorsömmarna, solen, mudden bak - ALLT! Grattis!

Linda sa...

smidig pyjamas. lycka till du med :-)

Åsa sa...

stjärn-sömmen är ju bara för fin! det är stunder som nu då jag känner att min Husqvarna från 1963 kaaankse kan lite för lite... ;)

anna sa...

Lycka till nästa vecka ;-)!!

LinkWhitin

Related Posts with Thumbnails