Jag har hållt på ett tag och experimenterat med olika mönster för att få till ett par muddbyxor med en passform som JAG gillar. Äppelbyxorna som jag bloggade om tidigare använde jag Meedom form 1 som utgångspunkt. De blev alldeles för smala i benen, framförallt nertill. Dessutom blev de för höga i midjan så att det blev "häng" i grenen. Gjorde ett nytt försök med samma mönster men ritade benen bredare och lite utsvängda nertill. Blev bättre men fortfarande är modellen långsmal. Midjan blev lite lägre då jag tog av en bit upptill innan jag satte dit mudden. Jag tycker ändå att mudden blir för slapp och att byxorna halkar ner.
Bytte strategi och ritade av ett par befintliga byxor men det mönstret såg jättekonstigt ut. Utgick sedan från mönstret till de bruna velourbyxorna som var de allra första jag sydde. De är rätt pösiga så jag tänkte att jag kanske kunde tighta in dem över rumpan bara.
Nu har jag försökt rita nya mönster, låtit dem ligga, surfat runt lite för inspiration och funderat osv. Jag blir helt enkelt inte klok på hur jag ska få det bra. Finns det någon därute som vill ha vänligheten att dela med sig lite av några tips? Jag vill ha ett par byxor som sitter ganska snyggt, men inte jättetight upptill över rumpan, som inte har häng i grenen, med en lagom hög mudd upptill, som är vidare nertill med lite pös vid fötterna.
Jag är snål också så jag vill inte sy fler prototyper i min fina Hilcovelour som jag inte har så mycket kvar av. För att upptäcka att det återigen inte blir bra. Jag ber i all ödmjukhet, finns det någon som kan komma med något litet tips?
6 kommentarer:
Känner igen ditt problem, man vill ju inte slösa med såna fina tyger!
Ett tips när du ritar av färdigsydda byxor är att vränga det ena benet ner i det andra. Förstår du hur jag menar? Då kan du först rita av framsidan och sen baksidan och sätta ihop de i sidosömmen. Svårt att förklara. Jag har funderat på att göra en tutorial på det. Ska se om jag hinner!
Just det, när du ska ha mudd i byxor är en generell regel att ta bort halva muddhöjden från byxdelen. Om du ska ha en mudd som är 6 cm hög så klipper du av 3 cm från höjden på byxorna innan du syr på mudden. Sen är det ju bra att kontrollmäta mot byxor som sitter snyggt.
Sen för att undvika häng i midjan så får man ju göra grenböjen smal eller vad jag ska säga. Om du jämför ottobremönster på tights och byxor i samma storlek tror jag det är lättare att förstå vad jag menar.
Hoppas det är ok att jag spammar med tips:-)
Ah tack för tipset! Det ska jag testa!
Jag har hittills (när jag ritat av befintliga kläder) lagt ut plagget så platt jag har kunnat på mönsterpapper med strykbrädan eller en mjuk matta under och sedan naggat med en knappnål längs sömmarna. Sedan har jag bara gjort en "prick-till-prick"-ritning. På så vis har jag fått ut varje mönsterdel på ett bra sätt.
Spamma på du bara! :D
Är nog inte säker på att jag förstår hur du menar med att göra grenböjen smal... :/
Hej! Jag har också haft en del problem med byxmönster men nu har jag fått till ett som sitter bra på min knubbis. En bra sak jag gjorde var att köpa extremt billigt joggingtyg på Stoff och Stils rea så jag har kunnat sy många billiga prototyper.
Hur som helst. Angående att mudden blir för slapp gjorde jag som så att jag tog muddväven runt lilla t:s mage och mätte hur långt det blev när det var lagom spänt. Det behövs ju lite olika mycket beroende på fabrikat tycker jag...
Med att göra grenböjen smal tror jag att Gekko menade att längden mellan spetsarna på t.ex. Meedoms mönster kan göras lite kortre, något mellan form 1 och 0 kanske?
Lycka till!
Vilka bra tips!!
Skicka en kommentar