Sidor

söndag 15 februari 2009

Långt om pyjamasar

Har sytt litegrann fast inte bloggat om något på sistone. Sedan har hela familjen utom sonen legat utslagna i magsjuka. Nog för att det är kul att sy men jag har liksom inte orkat på kvällarna när vi lagt grabben. Sen ska jag helt ärligt säga att jag fått dille på att läsa böcker också. Har tidigare aldrig läst en kriminalroman men nu har jag avverkat 5 st och är inne på min 6e på bara några veckor.

Här ska jag iaf visa något jag sytt. I höstas mejlade jag med Gekko för att beställa en specialsydd pyjamas åt grabben. Han ligger ju aldrig still och att täcket ska ligga på kan man bara glömma! Ofta har vi fönstret lite öppet i hans rum (fast inte nu när det är minusgrader förstås) för den friska luftens skull. Ville att han skulle sova varmt och skönt ändå. Han föredrar att sova på mage och av den anledningen tycker jag att det är osmart med pyjamasar som har knappar eller dragkedja på magen.

Förra vintern när han var pytteliten fick han en pyjamas med T-knäppning på ryggen i present av sin farmor. Har sett att likadana går att beställa på LaRedoute. Dessa har dock fötter och de små liven växer ur dem fort. Sedan tycker jag många gånger att deras design är lite väl amerikanskt babygullegull.

Nåja, bollade med Gekko och visade bild på en av pyjamasarna från LaRedoute samt hade lite önskemål om muddar i ärm- och benslut för att förlänga användningstiden. Det resulterade i den här härliga nallepyjamasen.
Ganska snart insåg vi att vi ville ha en till men med några förbättringar. Gekko hade en ursmart idé om att sätta en mudd i den horisontella öppningen bak istället för tryckknappar. Det blev superbra då tyget har en tendens att gå sönder vid tryckknapparna annars. (Vilket även hände på pyjamasen från LaRedoute.) Dessutom när barnet växer finns lite lite stretchmån på kroppslängden utan att det stramar med knapparna. Superbra! Den här pyjamasen har Mumriken levt hela vintern i känns det som! Nu börjar den bli väl tight...

(Klicka på de små bilderna för att komma till Gekkos blogginlägg.)

Nåväl, när jag nu börjat sy lite själv så var jag förstås sugen att testa att sy en egen pyjamas med T-knäppning. Det resulterade i den här!

Mönster
Utgick ifrån Meedom form 1 strl 80.

Material
Tunn jersey från Tygladan, mudd från Jofotex. Tryckknappar från Jysk och lakansväv som mellanlägg i knäppkanten.

Plus
Att jag kunde! Modellen blev jättebra! Den här blir nog toppen nu när det börjar närma sig vår.

Minus
Att färgerna kanske inte är jätteroliga men jag tog det jag hade i tygväg som jag inte var så rädd om, ifall det skulle bli pannkaka. Att jag märkte ett litet hål mitt i tyget efter att jag tvättat den en gång. Fy så trist! Tips på hur man lagar ett hål mitt i ett trikåtyg?

Tack
Till Gekko för allt och hoppas att du inte är förargad på mig nu när jag kan göra mina egna T-jamasar istället för att beställa dem från dig. ;)

3 kommentarer:

Marie Frost sa...

Aha, så det var du som var beställaren! Läste på Geckos blogg om när pyjamasen blev till.

Har tyvärr ingen aning om hur man lagar hål i trikå... Synd med ett hål i den, även om det inte var något "fin-tyg" så var den fin i alla fall!

Gekko sa...

Vad kul, den ser ju jättesnygg ut! Och visst är det roligt när man får till något bra?!

Hålet, är det någon mask som gått upp? Det kan ju lätt bli större om du inte gör nåt åt det. Beroende på var det sitter kan du ju stryka på ett symärke, sy över en applikation eller så kan du dutta på en stort lim som heter fray-check. Går att köpa i vissa symaskinaffärer eller beställas från Bibbi. Hon har en pdf istället för hemsida, länk finns från min blogg. Om du beställer från henne är ett tips att samtidigt beställa billig sytråd eller tryckknappar :-) (Hennes porto är postens taxa)

Nilla sa...

Gekko >> Tack tack! Ja jättekul!

Hålet.. nja det är nog större än så. Ser ut som att något skurit sönder tyget lite. Ett par mm stort och spretigt lite stjärnaktigt. Applikation kan nog vara en lösning. Fast det sitter bak på ryggen på ena sidan. Får se vad jag kan hitta på! Måste införskaffa en massa material för att göra applikationer också ju. :)

LinkWhitin

Related Posts with Thumbnails