Sidor

söndag 13 september 2009

Bebisoverall och mössa


Fick ett mejl från en bloggläsare med en förfrågan om jag kunde sy en bebisoverall. Tyvärr kände jag mig tvungen att avstå den beställningen just nu eftersom jag har lite knappt om tid. Med mindre än en vecka kvar tills familjens Lillsyskon anländer kände jag att jag inte vågade lova något. Däremot satte det igång mina tankar och jag blev sugen att prova att sy en overall. Har aldrig sytt något fodrat förut. Detta är nog mitt största projekt hittills men OJ va nöjd jag är med resultatet. Dessutom har vår lilla bebis något att åka hem från BB i. :)

Mönster
Overallen: eget med hjälp av Meedom form 2. Strl 56.
Mössan: Ottobre 5/05 strl 36 (samma som till den här) fast modifierat med en längre flärp fram i pannan samt sydd utan sömsmån då den förra kändes alldeles för stor då jag jämförde med de mössor som Mumriken hade som nyfödd.

Material
Vit velour från MG-Tyger, brun enfärgad interlock från E-slöjd, interlock med brunt molntryck från JnyDesign, vit muddväv från Dollys Tyger i Sthlm. Vita tryckknappar Prym från Bibbis Textil.

Minus
Det var lite slingrigt att ge sig på ett sånt här projekt utan att ha något klockrent mönster eller någon arbetsbeskrivning öht. Fick sprätta några saker men det löste ju sig!

Uppviken i ärm- respektive bensluten var lite kluriga. Lyckades vända dem i bensluten åt fel håll så det blev moln istället för vitt då de är uppvikta (det skulle ju vara lika som på ärmarna) men det gör inget kom jag på sedan. Det blev ganska fint.

Det var stundtals lite klurigt och minst sagt tjockt och knöligt att sy vissa detaljer. Tur att min maskin klarar att sy i ganska tjocka lager!

Beslutade att sy knytbanden i smal 4-vikt muddremsa till mössan. Det blev bättre än jag förväntat men jag tycker egentligen att det är lite för klumpigt ändå under en liten bebishaka.

Plus
Hela kittet blev såå mysigt! Längtar efter att få pula ner min nya lilla bebis i overallen!

Att jag hann färdigt i tid! Man veeet ju aldrig när små älsklingar behagar dyka upp. ;)

Nu vet jag att jag kan, så om det kommer beställningar kan jag med gott samvete anta de utmaningarna, bara tiden finns förstås.

24 kommentarer:

Doris_Assar sa...

WOW!!! Shit vad duktig du är, gosigaste overallen jag sett!!

Fangoria sa...

Oj vilken fin!! Den var supersnygg verkligen!!!!

lilla hjärtat sa...

Superfin, vilken tur att beställningen gav dig ideér till den. Har oxå varit på väg men saknat mönster

Gekko sa...

Åh, den var ju bara såååå fin! Och tänk hur stolt du kommer vara när den används! Härligt och fräscht tygval!
Jag har också sytt en overall med uppvik och jag gjorde samma fel som du beskriver, fast bara på ena foten... :-D

Anonym sa...

Oj vilken fin overall! Tygvalet var suveränt, verkligen jättefin! Då får vi hoppas att den lille kommer snart. Det kommer bli jättesött! /petra.h

Johannah sa...

Den är verkligen underbar! Har själv funderat på att sy en overall till min minsta i år, nu blev jag riktigt inspirerad! Vad har du för foder?

JuMel sa...

Super,super fin! Blir nästan bebis sugen när jag ser den:)

Myssel sa...

Åh vilken fin!

MemLin sa...

Superfin verkligen och tygkombinationen var klockren!

Hello sa...

BB:s snyggaste bebis! Helt klart!

Nilla sa...

Johannah: Fodertyget jag använt är enfärgad brun interlock från e-slöjd. Den är lite tjockare än vanlig interlock och otroligt härlig kvalitet! Det är inget foder emellan om man så säger. Utan overallen är just bara sydd i två lager. Velour ytterst och interlocken som foder. Har alltså sytt två spegelvända overaller och lagt i varandra, nästade ihop dem för hand med några stygn i sömsmånerna i grenen, armhålorna, nacken samt uppepå luvan innan jag sydde fast kantbandet runt luvan (som fick vara vändningshål). Hoppas du förstod. :P

Pernilla sa...

Oj oj vilken härlig super fin!! Ser inte ut som du gjort annat än sytt overaller :) jätte fint tygval med =)

Marie Frost sa...

Åh så fin den var! Vill också ha en sådan overall, och en bebis att stoppa i den! :)

Anna-Snoddas sa...

Helt underbar! :) Håller också på med en bebisoverall - helt klart lite klurigt! ;)

Karin sa...

Men åh vad fin den är! Den ser superproffsig ut! Vad duktig du är!!!

jenny sa...

Verkligen jättefin overall! Så juste med uppviken, blir varmt och gott.

Tosing sa...

Ojojoj..så fin!!! Va duktig du är.

Beata sa...

Vad söt!

Moi! sa...

ja, den blev verkligen söt!

Åsa Tidqvist sa...

gud vad fin! vad duktig du är! var det väldigt svårt att sy fodrat? för jag drar mig för det liksom...

Nilla sa...

Åsa >> Näe inte alls svårt. Man får bara tänka till när man klipper ut mönsterdelarna till t.ex. höger- och vänster sida så att det blir rättvänt. Eftersom fodret är spgelvänt så att säga. Det har ju rätsidan inåt liksom. Sedan klippte jag ungefär 0,5 cm sömsmån på fodret och 1 cm sömsmån på yttertyget. Sedan var det "bara" att sy ihop overallerna var och en för sig så att säga och sedan sätta ihop dem, sy ihop längs knäppkanterna, lämna vändningshål fram längs luvkanten och vränga. Till sist sy kantband runt luvkanten fram. Sedan fick jag peta ner kantbandsavsluten och tråckla ihop för hand där längst ner mot infästningen av luvan så att säga. Improviserade lite. :P Klart du ska prova!

Älskade Hjärtegryn ® sa...

Wow vilken underbar overall och mössa absolut den finaste overallen jag vilat ögonen på :)

Helena Lind sa...

Hej hej.
Grattis till lillebror!!
Vad fin overallen blev!! Verkligen snygg.
Vad roligt att jag inspirerade dig till att sy en....då vet jag ju att jag kan beställa en senare nu när du har "övnings sytt" en, kanske nästa höst ;-)
Helena Lind

Unknown sa...

Oj oj vad fin!

LinkWhitin

Related Posts with Thumbnails