Sidor

lördag 29 maj 2010

Muddbyxor

Fick hem härlig turkos velour från Jny och var bara tvungen att sy något direkt. Det blev ett par muddbyxor till Lillebror. Har haft lite fobi för muddbyxor med mudd i midjan eftersom jag upplevt att det alltid blir för slappt och att byxorna hasar ner. I det här fallet verkar jag nästan ha lyckats.

Mönster
Testade för första gången det omtalade byxmönstret i Ottobre 5/06 efter tips från Linda pysslar. Det funkar men jag är inte helt nöjd. Ibland är det dock skönt att bara ta ett mönster och göra enligt instruktionerna och det blir OK. Storleken på dessa är 80. Väldigt stora i storleken, framförallt långa. Trots att jag tog kortare midjemudd än vad som står i mönstret så kunde de varit tightare i midjan tycker jag. Ändå har jag en stor och rund bebis!!

Material
Turkos härlig velour från JnyDesign. Lite tunnare i kvaliteten än t.ex. Hilcovelouren som jag är van vid. Men jätteskön! Turkos mudd från MG-Tyger.

Minus
Att det redan hunnit bli en fläck köttfärssås som inte gick bort i tvätten. :( Tror minsann att jag ska försöka komma ihåg att Lillebror får äta utan byxor i fortsättningen.

Plus
Testade att sticka ner sömsmånerna i gensömmen och midjan med raksöm. Det blev jättesnyggt och byxorna ser mer arbetade ut så. Det ska jag definitvt göra fler gånger. Ska bara testa detta paret i användning och tvätt först för att se att det håller med raksöm.

Dagens frågor!
Vad har ni andra för erfarenheter när det gäller att sticka ner med raksöm på byxor såhär, särskilt i midjan tänker jag?
Hur hög mudd har ni i midjan resp. bensluten när ni syr muddbyxor? Hur anpassar ni för olika storlekar osv?

10 kommentarer:

Miiaoo sa...

Lade till dig i min blogglista! Härliga byxor! Å fina saker i tidigare inlägg också förstås!

Drömmar och Pyssel sa...

Jag har alltid poblem med midjemudden, den blir alltid alldeles för slapp. Jag vet inte om det är jag som drar ut mudden för mycket, så att den blir slapp, eller om jag helt enkelt tar för stor mudd. Nu drar jag mig för att sy byxor med midjemudd av just den anledningen.
Jag har ingen erfarenhet av att sticka ner med raksöm, har aldrig gjort det. Men det kan ju bero på att jag drar mig för att sy byxor :-) annars har jag bara stickat ner tex. axelsömmarna med vanliga maskinens stängda overlocksöm.

Emster sa...

Fina byxor! Jag brukar heller inte sticka ner sömmen på byxor men tänkte testa på ett par linnebyxor härnäst. Vad gäller längden så tillhör jag dem som älskar långa muddar i bensluten, inte bara för att det är praktiskt utan också snyggt. I midjan brukar jag ta minst 7 cm till stl 80. Mycket mudd blir det :-)

Hello sa...

Härlig färg!

Jag tar alltid så mycket mudd att den går att vika dubbel. Och så använder jag nästan uteslutande Ohlssons billigare mudd till byxor, eftersom jag vet att den håller bra. Stoff och stils skulle jag nog också kunna tänka mig att testa. Det beror väldigt mycket på vilken mudd man har, hur lång den ska vara. Det är ju oerhört olika hur mycket den stretchar... Vilket ju inte gör saken lättare, direkt!

Nilla sa...

TACK för era kommentarer! Det är mest höjden på muddarna jag är nyfiken på. Har nog fått korn på bredden nu tror jag. :P

od Andulky sa...

Jättefina!
Jag har gjort en liten storleksguide efter tips och provat mig fram. Dock ska man tänka på att göra mudden rätt liten, den töjer sig ju en hel del... På jeans brukar jag ha extra resår i.
Längden på mudden har jag inte exakt i huvudet just nu, men jag tror det är ca 10 cm i både ben och midja. Men är som sagt inte säker nu..

Nilla sa...

Okej! Har du 10 cm rakt över på alla storlekar då eller är det nån skala på nåt vis?

PeLell sa...

Vilka fina byxor! Härlig färg!
Jag brukar också ha problem med att mudden i byxorna blir för lös så de bara kasar ner. Så nu har jag börjat sy i en bred resår i mudden. Jag tycker det blir jättebra. Byxorna sitter på plats numera :-)

JuMel sa...

Fina byxor, de ser som du säger mer arbetade ut med stickningen. Jag har samma problem i bland med mudden som blir för slapp men nästa gång tänkte jag testa att sy i en resår inne i mudden. Läste en beskrivning på detta hos Doris och Assar. Så du brukar hitta retro tyger på loppis, typiskt när du inte är intresserad av dem själv. Du får köpa på dig lite iaf och sälja vidare, här har du en som skulle vara intresserad./Mia

maria sa...

Hej!! Snygga kläder! Jag brukar sticka ner med raksöm och det har fungerat bra än. Lill tjejen har använt byxorna många, många gånger. Det har fungerat bra.Jag tycker det är ganska bra med hög mudd i ben och midja, det förlänger användandet lite.

LinkWhitin

Related Posts with Thumbnails