Sidor

lördag 21 mars 2009

Vårmössa

Det var tur att jag satt uppe och sydde ihop en ny vårmössa åt grabben igår kväll för idag har det varit strålande sol och vårväder! Första riktiga vårdagen tror jag bestämt. Vi har till och med grillat till middagen idag. Kött och folieknyten med grönsaker, min favorit! Slurp!

Mönster & modell
Egenritat mönster. Vändsydd rund modell med fyra kilar uppe i toppen.

Material
Den uuunderbara landskapstrikån från Jofotex. Blå tunn trikå från Tygladan.

Minus
Att grabben tar av sig mössan hur ofta som helst när man är ute. Går han fritt fungerar det hyfsat men när han sitter i vagnen och har tråkigt sliter han av sig mössan stup i kvarten. Suck... ska man behöva ha mössa med knytband a la bebismodell till såhär stora killar?

Plus
Modellen blev jättefin, passformen kanon. Färgerna är underbara till min lille pojk! Valde medvetet ett parti på tyget där det var mycket blått framtill för att framhäva hans blåa fina ögon. :) Jag har drömt om att se precis en sådan här mössa länge men inte vågat ta tag i att sy en. Nu har min dröm gått i uppfyllelse och jag så glad att det blev så bra!

Lite knep
När man vändsyr en mössa med foder måste man ju lämna ett vändningshål någonstans. Jag valde att lämna detta i fodret på insidan mitt bak för att det inte skulle synas. Har också fått tips om att man kan sy en stickningssöm längst ner för att hålla ihop fodret och yttertyget för att inte fodret ska vrängas ut och synas längst ner. Jag ville inte det av dels utseendemässiga skäl och dels för att en vanlig raksöm inte är stretchig som tyget. För att undvika att fodret vränger sig utåt gjorde jag istället så att fodermössan var 1 cm kortare nertill, på så vis kunde jag vika ner yttertyget och pressa med strykjärnet. Hmm undra om nån förstod? Det blev toppen iaf!

För att undvika att mössan halkar upp vid öronen gjorde jag en liten urringning i nacken. (Samma gjorde jag på den bruna mössan i föregående inlägg.)

Sydde också i en bit bomullsband när jag sydde ihop vändhålet på insidan (med raksöm) för att kunna skriva namn på.

5 kommentarer:

Doris_Assar sa...

Superfin!!! Åh vad fina bilder du tar!!
På en sån mössa behöver man nog inte ha stickningssöm, det är ju snyggare utan, helt klart! :-)

od Andulky sa...

Jättefin!!

Roblin sa...

superfin!
Min första mössa sydde jag till sambon, den blev väl inte helt lyckad om man säger så ;-)
Kanske ska våga mig på en modell till lillan dock, hon kan ju inte protestera så mycket över utseendet iaf :-D
Din blev i vilket fall som helst hur bra som helst!

Marie Frost sa...

Mössan blev jättefin, och vilket härligt vårkort du har tagit!

Bustråden sa...

Fin mössa och bra ide med bandet att skriva namn på!

LinkWhitin

Related Posts with Thumbnails