Sidor

söndag 16 januari 2011

Tutorial: Sy vändsydd babyfilt

Här kommer den utlovade beskrivningen av hur jag syr vändsydda babyfiltar.

Steg 1 - Mönster och storlek
Jag har valt att ha samma storlek som standardbäddmåttet för vagn/vagga. Vilket är 70 x 80 cm. Det enklaste är att välja ett rutat mönsterpapper (för att vara säker på att den inte blir skev) och klippa ut en bit i den storleken. För att runda hörnen mjukt har jag använt mig av ett stort dricksglas och ritat runt.

Steg 2 - Tillklippning
Här är jag noga med att få tygerna helt släta och mönsterpassningen bra så att ögat inte tror att filten är skev. Inte alltid det lättaste eftersom många tyger drar sig i tvätten. (OBS! Jag förtvättar alla mina tyger i 60 grader och torktumlar innan jag klipper och syr i dem. Dels för att de krymper och drar sig och dels för att de kan f'älla färg.) Ett tidsbesparande knep är att lägga tygerna räta mot räta och mönstret ovanpå, det som behöver mönsterpassas läggs överst. Då kan man klippa ut båda tygerna ett moment och filten är nålad och klar. (Fast i detta fallet klippte jag ut det enfärgade tyget först och använde det som "mönster".) Släta ut och nåla. Klipp till med ca 1 cm sömsmån.
Steg 3 - Ihopsömnad
Overlocka ihop filten. Jag använder alltid kniven och låter den skära nån pyttebit av kanten på tyget för att sömmen ska bli fin. OBS! Det avgörande för att filten inte ska bli volangig är att höja differentialmatningen. Den gör så att tyget håller ihop och inte töjs ut medan man syr. Jag sätter den på nånstans mellan 1,8-2,0 beroende på hur sladdrigt tyget verkar vara. Ju mer töjbart tyg, ju högre diffmatning.

Jag lämnar ett vändningshål på ca 10 cm mitt på ena långsidan och markerar det med dubbla nålar för att jag inte ska glömma bort mig när jag syr runt.
 Steg 4 - Sy ihop vändningshål
När filten är vrängd ska vändningshålet sys ihop. Här heter knepet Smygstygn som sys strax nedanför sömsmånens vikningskant. (Här kan man pressa med strykjärnet för att vikningskanten lättare ska bli markerad. Ska försöka illustrera hur de ser ut. Trådändarna på bilden är lösa, dem fäster jag förstås snyggt och osynligt. Den här sömmen blir jättefin och nästan helt osynlig. Särskilt när man syr i luddiga tyger som velour.


Steg 5 - Pressa
Dags att vika ut sömsmånerna ordentligt och pressa med strykjärnet. Brukar också nåla för att tyglagren ska hålla sig på plats mot varandra när man syr stickningen sedan. Här finns det två avgörande saker att tänka på. 1. Ha inte för varmt på strykjärnet. Två prickar, ylle, räcker och ånga. Annars kan velouren och syntettråden smälta. 2. "Kör" inte med strykjärnet utan lyft, pressa, lyft pressa. (Tryck på ångknappen samtidigt som du "stämplar" med strykjärnet".) På så vis  "drar man inte ut" kanten som när man kör med järnet.
Steg 6 - Sy stickning runtom
Detta gör jag på min vanliga symaskin med någon av de elastiska dekorsömmarna. (Ex. kråkspark, fuskoverlock, våffelsöm.) Här är det viktigt att pressarfotstrycket på maskinen är ställt till det lägsta, på min maskin 1. Kontrollera så att du inte riskerar att köra slut på undertråden. Mycket irriterande!
Hjälper maskinen att mata tyget jämnt genom att se till att det ligger bra och inte tar emot någonstans. Följer maskinens avståndsmarkeringar på stygnplåten för 2.5 cm eller 1 inch med filtens kant och stickar runt hela. Ta bort nålarna längs vägen. Trådarna fäster jag för hand (knyter ihop) och trär in emellan tyglagren och ut en bit bort, klipper av. På så vis blir inga lösa trådändar nånstans.Voila! Klart! Jämnt, platt och snyggt!

12 kommentarer:

mynta sa...

Vilken bra beskrivning, du fick med allt som jag funderade över. Stort tack!
Nu blir det en filt sydd här inom snar framtid!

Gittan sa...

Tack för den super bra beskrivningen! Jag har funderat ett tag på hur jag ska sy just babyfiltar för jag får inte till nån snygg bandkanting. och det är var ju så mycket bättre!! tack igen!! :)

Fangoria sa...

Tack för tipsen, snyggt!

Åsa Tidqvist sa...

så bra tut! Tack! är sugen på filtar, är rädd bara att hitta så många kombinationer av tyger så jag tror jag kommer drunka i filtar!

Åsa Tidqvist sa...

hej, igen =)
ang min coverpro, så köpte jag den för snart 1,5 år sen (den har inte fått jobba in de pengarna så ofta då jag liksom fick lite panik på den med en gång som sen satt i fram tills...eh..nu!)och bandkantaren köpte jag i höstas. just nu står inställningarna på 4,4,4,3, diffen på 1 och stygnlängden 4. Ärligt talat så vet jag inte varför det funkar så bra nu för så mkt har jag inte trixat med inställningar eller så... för mig var det kruxiga alla de där små skruvarna på själva apparaten. tror nyckeln är just att få rätt på dem, hur bandet hamnar liksom.
lycka till du med, mvh Åsa

Marina sa...

Tack för beskrivningen!

Mia sa...

Snyggt! Bra bilder. Funderade på hur du lyckades få till en sån bra närbild på handsömnaden när båda händer var upptagna...

Vilken härlig färgkombo också. Verkligen gladfiltar!

Nilla sa...

Mia > Hehe, jag fick min sambo att ta fotona. Om jag är hobbysömmerska så är han hobbyfotograf. :)

Anki sa...

Tack för en jättebra beskrivning! Har inte vågat mig på babyfilt för jag känner mig själv att det kommer dra sig å bli bubbligt på nåt sätt. Men nu kanske jag kan våga mig på det :-)

Emsters Alster sa...

Vilka användbara tips, tack så mycket! Filten blev super!

ina sa...

Hej!

Jag har bara en fråga: Åker inte tygerna isär med dubbelt lager (så att det blir som en stor påse liksom) utan sömnad i mitten? Eller räcker det med att sy en bit in från kanterna som du gjort, alternativt sätta dit ett kantband? Hoppas du förstår vad jag menar, trots den lite krångliga förklaringen :P

Nilla sa...

Nej tygerna glider inte isär. Förstår hur du menar, men nej. Det funkar bra att sy den där sömmen som jag gör runt. Eller om man använder kantband. Men med sömmen tror jag risken blir minst.

LinkWhitin

Related Posts with Thumbnails