Sidor

tisdag 16 november 2010

Från stuvar till kalsonger

Insåg att äldste sonen var i behov av nya kalsonger då han vuxit ur de gamla. De tidigare hemsydda 98:orna passar fortfarande hyfsat men de köpta 98/104 är i en del fall för små. Rotade därför fram lite tygsnuttar som inte var tillräckligt stora för att göra hela plagg av. Gick lös med saxen och mixade och matchade med lite annat. Kreativtet när den är som bäst. Kul! :D

Material
Orange och lime flodhästar från Jofotex. Gulorange moln från JnyDesign. Färgglada ränder och turkost stjärntyg från Mjuka Tyger. Brun enfärgad interlock från E-slöjd. Brun/gul-randig interlock från lokala Tygladan. Brun ribbad Hilcomudd från Tygpyssling. Lime mudd från Stoff och Stil. Orange och blå mudd från MG-tyger.

Mönster
Ottobre 4/04 strl 104.

Minus
Insåg när kalsongerna var klara att jag borde justerat mönstret lite eftersom de är lite väl tighta runt låren. Det var samma sak med de förra jag sydde från det mönstret. Den gången fick jag till och med sprätta kantbandet på ett par och göra om. Det var jag för lat för den här gången. Dessa är kantade med bandkantaren och det funkar även de sitter åt runt benen. Men inte för hårt. Kantbandet blir mkt mer töjbart när man syr det med covermaskin än om man syr det på vanligt sätt med muddrullå. Inte glömma att justera mönstret till nästa gång!
Kom på efter ett tag att jag skulle sätta namnlappar på med. Det gick finfint att sätta dem i flatlocksömmen. Några fick det fram och några bak, ytterligare några glömde jag det på.
Det var förstås ett evigt bytande av tråd och kantbandsremsor i maskinerna men jag insåg mitt uppe i rejset att det faktiskt var värt det och det var inte så jobbigt som man kan tycka. Jag fick ju faktiskt lite övning i att trä maskinerna och lyckades öva upp fingerfärdigheten och hastigheten ganska bra. Inte bara minus med andra ord. :)

Plus
Att sonen fick påfyllning i garderoben! Han blev glad för sina nya "hånge", som han säger. :D
Sen var det ju så himla kul att gå lös bland mönster och färger. Mina favoriter är de längst upp till vänster; med moln och lime flodhästar. De med stjärnorna är inte långt efter.

Övrigt
Sömmarna har jag "som vanligt" sytt med flatlocksöm på overlocken. Det är oslagbart till sådana här plagg tycker jag! Ingen sömsmån som skaver på insidan och det ser samtidigt snyggt ut på utsidan. Stickade ner resåren med bred avig täcksöm också och den ser nästan likadan ut som flatlocksömmen. Blev jättesnyggt och enhetligt!

Tips!
När jag "ändå har mudden framme" brukar jag skära till ett antal remsor i rätt bredd och lägga i en låda. Så när det är dags för bandkantning kan jag bara leta i lådan och välja det som finns färdigskuret istället för att ställa mig och skära nya varje gång. Såhär gjorde jag redan innan jag fick bandkantare och det är oerhört praktiskt. Då brukade jag skära remsorna 5 cm breda. Då dög dem både att sy muddrullå av samt som vikt muddkant. Nu vill min bandkantare att remsorna ska vara 40/42 mm breda så nu får jag skära av lite för att kunna använda upp de gamla remsorna.

2 kommentarer:

dajj sa...

Så fina!

Vilket smart sätt att använda småsnuttar av alla fina tyger! =D Här har det mest blivit dregglisar men det är klart att det skall bli lite kalsonger också! =D

designofluna sa...

Det var snygga kalsonger!! Smart!
Kolla in på min blogg om du vill, där har jag en tävling där du kan vinna en valfri Lunafigur!
Kram Malin

LinkWhitin

Related Posts with Thumbnails